Om Permissioner och Fängelsestraff

Ja om någon missat det så satt min farsa i fängelse för några år sedan. Ett långt straff, 10 år. I Sverige sitter man ungefär 3/4 av strafftiden, sedan blir man frisläppt, så han kom ut efter 7 år ungefär. Trodde han lärt sig sin läxa, men nu förra året åkte han in igen, denna gången "bara" ett år, på lite lägre säkerhetsnivå. Nu är han ute igen, dock med fotboja som han ska tills i Maj.

Jag blir lite irriterad på den diskussion som nu uppkommit iomed en artikel om att Englas mördare har fått permission. Har sett Facebook grupper som "RESPEKTERA ENGLA = Inga permissioner till mördare, brottsoffrena får ingen.". Visserligen så mördade inte min pappa någon. Men han satt ett långt fängelsestraff. Jag tror inte jag skulle känna annorlunda inför frågan oavsett vilket brott han begått. Jag kan ju ha fel förstås, men jag TROR inte jag skulle känt annorlunda. För mig känns det självklart att människor ska få permission. Det är INTE så att de får gå ut själva, och hitt på lite vad de känner för. De har vakter, de måste bestämma innan vad de ska göra och få det godkänt, de åker någonstans där internen inte har några kontakter, och denna plats är okänd för internen tills dess att den kommer dit. Ingen semester alltså. I början har man bara "lufthål", korta permissioner. Sen blir de längre och mer frekventa, och till slut så blir det utan vakter.

Jag anser iallafall att fängelse är ett jävligt kasst sätt att behandla människor som begått brott. Låsa in dem i x antal år och sedan släppa ut dem. Vad har ändrats under dessa år? Personen som suttit där har bara fått umgåtts med människor i samma sits, fått lära sig lite fler tips och tricks i brottslighetens tecken, blivit lite mer associala. Skitbra! Vad som skulle behövas är ju till exempel obligatoriskt psykologhjälp. Men de måste inte gå på sånt om de inte vill. Människor som hamnar i fängelse hamnar lätt där igen, och det finns ju en anledning varför. När man kommer ut så är man märkt för livet. Svårt att få jobb när x antal år saknas i resumen till exempel. Och i fängelset har man fått kontakter som man kan få "hjälp" av...

Permission är ju ett sätt att behålla kontakten med den "verkliga" världen. Utan det skulle antagligen återfallsfrekvensen vara ÄNNU högre än vad den är idag. Dessutom så är det viktigt för oss anhöriga att de får permission. Hur kul tror ni att det var för mig att åka till fängelset och hälsa på min pappa? Varför ska JAG behöva lida när JAG inte gjort ett skit fel? Det är inte bara personen som sitter i fängelse som sitter där, det är hela den personens familj och vänner. Det drabbade mig skithårt när detta hände. Det drabbade min lillasyster ännu mer, hon var bara två år när hennes pappa "försvann". Visst, min farsa får skylla sig själv att han fått en pissig kontakt med sina döttrar. Men det är fan orättvist mot oss, när vi inte gjort något för att förtjäna det.

Jag åkte till fängelset kanske 3-4 ggr när han satt där. Alla rum ligger brevid varann, och det är likadana rum för familjer som det är för personer som får dit sin flickvän. Det är plastskydd över soffor och det finns handdukar. Det är rätt lyhört... Så ni kan ju tänka er hur mysigt det var att sitta där. Nä, permissionen är det enda som gjort att jag fortfarande har någon slags relation till min pappa. Att ta bort den skulle vara fruktansvärt, inte bara mot internen, utan mot hela deras familj.

Kommentarer
Postat av: carina

Hej du har mitt fulla stöd ,Jag är inte ute efter att få en sämre kriminal vård tvärt i mot så tycker jag att den ska bli bättre och är repbred att även ta ställning i den frågan.själv klart ska vi göra allt för att dom som ska ut igen ska få alla tänkbara förutsättningar.Det skapar ett tryggare samhälle. Det jag tycker är att om man mördat någon så har man förbrukar sin chans där går gränsen för mig . tycker även att straff ska bli strängare och att det ska finnas bra rehabilitering under tidenn.

Att brottsoffers rättigheter o medborgares säkerhet ska komma först. frid o kärlek carina

Postat av: mizaru

Jag tycker det är så himla individuellt. Jag tror inte man kan "råka" mörda någon, men jag tror att det kan ske utan att det egentligen var deras intention, och jag tror att de som mördat förmodligen har något "fel" i huvudet. De mår nog helt enkelt inte särskilt bra. Tror att med en mer fungerande psykvård skulle vi kunna undvika sådant här till en stor del. Tycker inte att man ska behöva sitta inspärrad resten av livet om man nu faktiskt mår bättre, om man förändras. Om inget ändras, om man inte accepterar psykhjälp osv, ja då kan man gott sitta där. Iförsej tycker jag som sagt inte att fängelse är en bra strafform i sig, men som det är nu så finns det inget fungerande alternativ.Jag vill iallafall tillägga att jag inte läst vad gruppen handlar om egentligen, men det har blivit sådan hetsjakt på kriminalvård och interner sedan den gruppen och liknande startats.Sen självfallet beklagar jag sorgen. Jag kan inte ens komma i närheten av att förstå hur det måste kännas för dig. Kanske skulle jag ändra åsikt totalt om något hände med min son. Nu har jag bara erfarenheter från "min" sida av saken./Jessica

2010-04-21 @ 16:40:28
URL: http://mizaru.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback